Sposo?b uz?ycia: a. po zdojeniu pierwszych strug mleka, zdoic? naste?pne strugi na poszczego?lne pola płytki do testowania mleka (z kaz?dej c?wiartki na osobne pole). b. nadmiar mleka wylac? przechylaja?c płytke? po ka?tem ok. 45° pozostawiaja?c ilos?c? mleka do znacznika. c. dodac? płyn do testowania mleka w proporcji ok. 1:1. d. trzymaja?c płytke? w pozycji horyzontalnej, ruchami kolistymi wymieszac? powstały roztwo?r. Sposo?b odczytu: 1. Mieszanina pozostaje płynna, jednolita. Brak tendencji do zage?szczania i formowania s?luzu. Ocena: 0 – 150 000 komo?rek somatycznych. Brak mastitis w pro?bce. Mleko dobre bez zmian. 2. Mieszanina wykazuje tendencje? do s?luzowacenia. Obecnos?c? delikatnych z?elowatych smug. Najlepiej zaobserwowac? zmiany przechylaja?c płytke? tam i z powrotem - obserwuja?c mieszanine? przesuwaja?ca? sie? po dnie pola płytki. Ocena: 150 000 – 400 000 komo?rek somatycznych - s?ladowe podejrzenie mastitis w pro?bce. Mleko dobre z niewielkimi zmianami. Zagroz?enie zdrowotne wymienia. 3. Mieszanina wyraz?nie zage?szczona i z?elowata. Ocena: 400 000 – 800 000 komo?rek somatycznych - mastitis w pro?bce. Wymie? chore – podkliniczny stan zapalny. 4. Mieszanina ge?stnieje natychmiast, wyraz?na postac? z?elu. Podczas wykonywania pro?by mieszanina zbiera sie? na s?rodku pola płytki, odsłaniaja?c jego brzegi. Ocena: ponad 800 000 komo?rek somatycznych - stan zapalny wymienia.